Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü Yayımlandı
Avrupa Birliği, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında ambalaj atıklarının azaltılması, geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir ambalaj malzemelerinin artırılması amacıyla hazırladığı 2025/40 sayılı Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü’nü hayata geçiriyor.
Tüzüğün 11 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmekte olup, genel hükümlerin 18 aylık bir geçiş sürecinin ardından 12 Ağustos 2026 itibarıyla uygulanması öngörülmektedir.
Bu tüzük, AB pazarına ihraç edilecek ambalaj malzemelerinin yanı sıra tüm diğer ürünlerin ambalajlarının uyması gereken kuralları belirlemektedir. Ana hedefleri arasında, yeniden kullanım ve azaltım yöntemleriyle ambalaj atığının azaltılması, 2030 yılına kadar AB pazarına sunulan tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olması, ambalajlarda geri dönüştürülmüş içerik kullanımının artırılması ve ambalaj üretiminde birincil hammadde kullanımının azaltılması bulunmaktadır.
Ayrıca, tüzük kapsamında belirlenen hedefler arasında ambalaj atığının yıllar içinde kademeli olarak azaltılması yer alıyor:
• 2030: %5 oranında azalma hedefleniyor.
• 2035: Azalma oranı %10’a çıkarılacak.
• 2040: %15’lik azalma hedefi benimsenecek.
AB pazarındaki ambalajların yeniden kullanılabilirliğine yönelik de önemli düzenlemeler bulunuyor. Bu bağlamda:
• 2030 itibarıyla AB pazarındaki ambalajların %40’ı,
• 2040 itibarıyla ise %70’i yeniden kullanılabilir olmalıdır.
Plastik ambalajlarda ise, 1 Ocak 2030’dan itibaren türlerine göre farklılaşan oranlarda tüketim sonrası plastikten asgari geri dönüştürülmüş içerik zorunluluğu getirilirken, bu oran 1 Ocak 2040’da daha da artırılacaktır.
Yeni tüzük, ambalaj ve ambalaj atıklarının çevresel ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedefleyerek, ulusal düzenlemelerin AB iç pazarına uyumunu kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, AB’ye ihraç edilen ve yerel pazarda kullanılan tüm ambalajların belirlenen standartlara uyması gerekecek.
Bu düzenlemeler, AB pazarına ürün ihraç eden firmaların ambalajlama süreçlerini gözden geçirmelerini ve yeni gerekliliklere uyum sağlamalarını gerektirmektedir.