Aseptik Ambalaj Sistemi

Aseptik paketleme, gıda, ilaç veya diğer içeriklerin ambalajdan ayrı olarak sterilize edildiği özel bir üretim sürecidir. İçerikler daha sonra steril bir ortamda kaba yerleştirilir. Bu yöntem, içeriklerin tazeliğini korurken mikroorganizmalarla kirlenmemesini sağlamak için son derece yüksek sıcaklıklar kullanır.

Aseptik ambalajlama, dünya çapında gıda ve içecek uygulamalarında güvenli ve yüksek kaliteli bir ambalajlama seçeneği olarak kabul görmektedir. Aseptik işleme, steril (aseptik) bir ürünün (genellikle gıda) steril bir kapta sterilliği sürdürecek şekilde paketlendiği işlemdir. Aseptik işleme, sıkı bir şekilde kontrol edilen termal bir işlemle zararlı bakterileri ve patojenik mikroorganizmaları yok ederek gıda ürünlerini sterilize eder ve steril ürünü steril bir ortamda steril ambalaj malzemesiyle birleştirir. Bu nedenle, raf ömrü uzun olan ürünün soğutulması gerekmez. Aseptik ambalajlamadaki temel işlemler, ürünü sterilizasyon sıcaklıklarına (birkaç saniye boyunca 140-150°C) ısıtmak, ürünler soğutulana/paketlenene kadar sterilliğini korumak ve steril kaplara doldurmak ve aseptik olarak kapatmaktır. Paketleme malzemeleri ürünleri paketlemede çok önemli bir rol oynar, bu nedenle 1. nesil malzemeler karton/plastik/folyo/plastik laminatlar ve 2. nesil malzemeler plastik kaplardır. Aseptik Paketleme, gıda güvenliği, kolaylık, uygun fiyat, nakliye ve depolamada maliyet etkinliği, minimum çevresel etki, soğuk zincire ihtiyaç duyulmaması gibi önemli avantajlar sunar. Innova Veritabanı analizi, süt ve meşrubat pazarlarının aseptik paketlemeyi en kolay kullandığını göstermektedir. Daha yakın zamanda aseptik paketleme şarap, çorba ve salsa gibi küçük parçacıklı gıdalar, doğal kaynak suyu gibi sular, vitaminler ve enerji suyu içecekleri ve özelleştirilmiş fonksiyonel sular için uygulanmıştır. Aseptik paketlemede yeni ürün uygulamaları, Meyve Suları, Buzlu çaylar, Süt bazlı içecekler ve Düşük asitli gıdalar gibi geleneksel temel segmentlerdedir.

Aseptik Paketleme Malzemeleri

Aseptik paketleme standartları için gereken koruma seviyesini sağlamak üzere çeşitli malzemeler bir araya getirilir, bunlara şunlar dahildir:

Polietilen, aseptik paketlemenin iç ve dış taraflarında bariyer olarak kullanılır. Bu katmanlar, kabın içine giren veya çıkan neme karşı koruma sağlar.

Film folyo, ışığı ve oksijeni dışarıda tutarak ürünü korumaya yardımcı olur.

Aseptik Paketlemenin Avantajları

Aseptik paketleme, son yıllarda üreticiler arasında popülerlik kazanmıştır. Aslında, Freedonia Group aseptik ambalaj talebinin yıllık %6,8 oranında artarak 2020 yılına kadar 6,4 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Bu büyüme, aseptik ambalajın üreticilere sağladığı çeşitli avantajlara bağlanabilir.

Artan Raf Ömrü

Aseptik ambalaj, belirli ürünlerin raf ömrünü soğutma olmadan tahmini altı ila 12 ay artırmaya yardımcı olur. Bir ürünün ömrünün artan uzunluğu, üreticilere ürünlerini perakendecilerin raflarında satmak için daha fazla zaman verir ve tüketiciye ürünü son kullanma tarihinden önce kullanmak veya yemek için daha fazla zaman sağlar.

Azaltılmış Nakliye ve Dağıtım Maliyetleri

Aseptik ambalajda kullanılan benzersiz malzemeler sayesinde, belirli ürünler ortam sıcaklıklarında (yaklaşık 68-77 derece Fahrenheit) saklanabilir. Ayrıca, aseptik ambalaj, daha geleneksel ambalaj türleriyle karşılaştırıldığında hafif ve kompakttır. Bu özellikler, üreticilerin nakliye ağırlığını azaltarak ve dağıtım sırasında genellikle daha soğuk ortamlar gerektiren ürünleri soğutma ihtiyacını ortadan kaldırarak nakliye maliyetlerini düşürmelerine olanak tanır.

Koruyucu Madde Gerekmez

Üreticilerin aseptik ambalaj kullanımıyla koruyucu madde kullanmasına gerek yoktur çünkü sterilizasyon işlemi bakterilere karşı koruma sağlar. Bu, üreticilerin tüketicilerin tercih ettiği gerçek bileşenleri kullanmasını sağlar.

Çevre Dostu

Aseptik ambalaj, bir üreticinin "Yeşil Ol" girişimine katkıda bulunabilen sürdürülebilir bir yöntemdir. Ambalaj, öncelikle yenilenebilir kaynaklardan oluşur ve diğer seçeneklere göre yaklaşık %60 daha az plastik kullanır. Aseptik ambalaj ayrıca üretmek için daha az enerji gerektirir.

İçerik Kalitesini Korur

Yüksek teknolojili aseptik ambalajlama işlemi, çoğu gıda ürününün genel kalitesini korumaya yardımcı olur. Bu, tat, koku ve hatta besin değerinin tehlikeye atılmayacağı ve tüketicilerin satın aldıkları ürünün yüksek kalitede olacağından emin olabilecekleri anlamına gelir.