Polipropilen Nedir?

Polipropilen (PP), plastik olarak sınıflandırılan kimyasal bir bileşiktir. Poliolefin grubuna aittir ve propen polimerizasyonu sürecinde elde edilir. Polipropilen ürünler olağanüstü dayanıklılıkları ve sertlikleri nedeniyle birçok sektör ve endüstride kullanılmaktadır.

Polipropilenin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel Özellikleri: Propilen; sert, opak ve sağlam bir malzemedir. Düşük özgül ağırlığa sahiptir, suda yüzebilir.

Kimyasal Özellikleri: Kimyasal direnci iyidir. Tüm termoplastik üretim proseslerine uygundur. Polipropilenin, erime sıcaklığı 130°C ile 171 °C arasındadır. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlamaktadır.

Genel olarak polipropilenin teknik özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;

• Düşük özgül ağırlığı,

• Yüksek kimyasal dayanım,

• Yüksek elektriksel dayanım,

• Yüksek çekme dayanımı,

• Düşük aşınma dayanımı,

• Düşük atmosferik etkilere dayanım,

• Kaynakla birleştirilebilme,

• Gıda ile temasa uygundur.

Polipropilen Nasıl Elde Edilir?

Polipropilenin eriyik işlemi ekstrüzyon ve kalıplama yoluyla elde edilebilir. Sık kullanılan ekstrüzyon yöntemleri arasında eriyik üflenmiş ve iplik bağlı lifler üretilerek uzun rulolar elde edilmesi ve bunların dönüştürülerek yüz maskeleri, filtreler, bebek bezleri ve ıslak mendil gibi kullanışlı ürünlerin üretiminde kullanılması yer alır.

En yaygın biçimleme tekniği kupa bardak, çatal-bıçak takımı, viyal, kapak, kap, ev eşyaları ve akü gibi otomobil parçaları için kullanılan enjeksiyonlu kalıplamadır. Ekstrüzyon ve kalıplama işlemlerini içeren hava basınçlı kalıplama ve enjeksiyon esnemeli hava basınçlı kalıplamaya yönelik teknikler de kullanılır.

Spesifik moleküler özellikler ve üretimi esnasında kullanılan katkı maddeleriyle düzeyin ayarlanabilme imkanı polipropilenin çok sayıda uygulamada kullanılabilmesini sağlar. Örneğin antistatik katkıların eklenmesi polipropilen yüzeylerin toz ve kire dayanabilmesine yardımcı olabilir. Polipropilende, talaşlı işleme gibi birçok boyama tekniği kullanılabilir. Polipropilen parçalara yüzey kaplaması uygulanarak yazıcı mürekkebi ve boyaların tutunma kabiliyeti geliştirilebilir.